אמא חברתית

על אמהות, הורות, משפחה ומה שביניהם

מתחילים לאכול בריא / כוסמת וכוסמין זה לא אותו דבר! 10 בינואר 2011

Filed under: אוכלים בריא — nililandau @ 20:28
Tags: , ,

אני מניחה שרוב הקוראים לא שמעו לא על כוסמת ולא על כוסמין. אני דווקא כן, אבל זה לא מנע ממני לחשוב שמדובר באותו … דגן/קטנייה (??). אז מה ההבדל ואיך הארגנטינאי (וכולנו) התחיל לאכול בריא בפוסט שלפניכם.

הכל התחיל עם דייגו, שיום בהיר אחד החליט לוותר על הסטייקים ופצח בדיאטה רצינית (שאפו פיצ'י!!!). המלח הוסר מהתפריט ובביקורו בסופרמרקט הבריא יותר הוא הביא שלל פריטים בעלי ארומה בריאותית כמו לחם שיפון, כוסמת, עלים ירוקים, טופו ועוד. הוא אמר שהוא רוצה להתחיל לאכול בריא בבית. מייד אצתי לספריית הבישול שלי ושלפתי את הספר "המטבח הבריא של על השולחן", שחיברו שתי המתכונאיות המחוננות (והמהממות) אורלי פלאי בורשטיין ושי-לי ליפא אנג'ל.

התחלנו לאכול בריא.

אני עצמי משתייכת לחבורה של ה"אוכלים בריא". תפריט שתמיד כלל הרבה סלטים וגבינות 5%, מרקי ירקות, ארוחות מסודרות, המנעות מאוכל רחוב ומארוחות כבדות בשעות הערב. תמיד גם ידעתי לשלב בחוכמה את המתוקים ולוותר על אלו ש"לא שווים את הקלוריות..". עם השנים התחלתי לשלב גם בישול בריא של ממש עם הרבה קטניות, אפילו חומוס ביתי בצ'יק צ'אק, אבל זה מעולם לא הפך ל-hard core  אינטגרלי מהשולחן המשפחתי.

הספר של על השולחן נראה כמו עזר מצויין להתחיל להתניע את התהליך. והתחלנו לבשל. בריא. וחשבתי שזה יכול להיות רעיון מצויין לתעד את התהליך, להביא את המתכונים בתוספת הערות והתאמות שלנו וכמובן תמונות שמוכיחות :-). אז מייד בהמשך הפוסט המתכון הראשון (שהוכן עם כוסמת במקום עם כוסמין), אבל עוד  לפני זה, כמה תובנות שלי מהתהליך עד כה (כחודש).

1. זה ממש לא מסובך. המתכונים קלים קלים ומהירים.

2. זה דורש הערכות כמובן. לרוב לא ניתן להכין מתכון בשלוף כי הוא כולל עוד כמה מרכיבים מלבד ביצים וקמח. 

3. ההערכות הזאת היא דבר חיובי מאוד. עוברים על הספר ובוחרים מה רוצים לאכול בשבוע הבא. כמובן לא משטר מוקפד מדי, אבל שולפים כמה מנות שרוצים לשלב בשבוע הבא. זה בהחלט תהליך מהנה וגם חשוב. האוכל הוא לא ברירת מחדל של מה שיש במקרר/ארון/מקפיא. אנחנו משקיעים בעצמו ומפרגנים לעצמנו מנות טעימות (ובריאות).

4. קונים יותר חכם. לא צוברים הררי פסטה, אלא קונים בקפידה את חומרי הגלם שרוצים שיהיו בבית (קטניות, פירות יבשים, ירקות) ועליהם מוסיפים את הפריטים המיוחדים לאותו השבוע. בטווח הארוך, קנייה שכזאת מביאה גם לצימצום בהוצאות הסופר.

5. נמצאים יותר ביחד. מבשלים ביחד (זה מסקרן ומעניין), לא אוכלים על הדרך (מי אוכל כוסמת על הדרך ?? :-)), מחזירים את הארוחה המשפחתית לקדמת הבמה.

6. ילדים אוכלים בריא. נדמה שנאמר כבר הכל על תזונת ילדנו במאה ה-21. מאיה יחסית אוכלת מאוד בריא, עם הרבה ירקות, טחינה, דגים (וסושי) ואולם, לדעתי איפשהו בדרך נרדמנו בשמירה. איפשהו בגיל שנתיים – שלוש, שלדעתי כמו האישיות, גם הטעם הקולינארי מאוד מתעצב, פחות הקפדנו עם הבישול הבריא. כלומר, עדיין אכלנו בריא, אבל לא המון קטניות וכאלה ואני רואה שכיום הרבה דברים שפעם היא אכלה בכיף כבר לא טעימים לה (עיין ערך קינואה וכוסמת ודייסת שיבולת שועל). הפתרון שאנחנו מצאנו (חוץ מזה שנשתדל עם אורי להקפיד יותר) הוא להפוך את התבשילים לקציצות. הרבה יותר נגיש לילדים בעין וכנראה גם בחיך. (ראו טיפ לקציצות בסוף המתכון).

בטח יהיו לי עוד תובנות בהמשך (בכל זאת, תהליך) ובינתיים קבלו את המתכון הראשון – פילאף כוסמין (כוסמת), גזר, צימוקים ותרד, עם מתכון בונוס – מיני קציצות כוסמת.

וכמה מילים על המתכון – יצא טעים מאוד. האמת היא שמלבד בדיחה על הכוסמת ואת כך שהיא מזינה בטירוף, לא ממש הכרתי את הכוסמת, ואפילו הייתי משוכנעת כי היא חסרת טעם/לא טעימה. ואולם, החלטתי לתת קרדיט למתכון (בכל זאת שי-לי ואורלי) וללכת על זה. שוב, ניצול של חומרי הגלם – כוסמת שנשמרת יופי בארון, צימוקים באותו כנ"ל וגזר ובצל (וגם תרד) שנמצאים דרך קבע ברשימת הקניות השבועית. עברתי שוב לראות אם יש לי את כל חומרי הגלם והתחלתי..

אה, ואפרופו חומרי גלם, זה הזמן להודות כי הייתי בטוחה שכוסמין וכוסמת זה אותו דבר. והכנתי את המתכון (כוסמין במקור) עם כוסמת. לא הבנתי למה באמת זה נראה שונה מהתמונה בספר (האשמתי את הסטייליסטית ואת הפוטושופ שיוצרים אשליות :-)) והאסמין נפל לי רק ברגע כתיבת הבלוג. "רגע, לא קראתי פעם משהו על כך שלא מדובר באותו חומר גלם?" אז זהו שכן.

אז לפני שמתחילים, שישים שניות על הכוסמת/ין: (באדיבות ויקיפדיה)

כֻּסְמִין או חיטת הכוסמין (שם מדעי: Triticum spelta) היא מין הקסאפלואידי של דגן, ששימש כמזון בסיסי בחלקים של המזרח התיכון ואירופה מתקופת הברונזה עד ימי הביניים, עד שפינה את מקומו לחיטה, שאותה קל יותר לגדל ולעבד. הכוסמין משווק בימינו כמזון בריאות, בהיותו מכיל אחוז גבוה יותר של חלבון מאשר חיטה, וכן כמות גדולה של סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים.

כֻּסֶּמֶת (שם מדעי: Fagopyrum esculentum) היא צמח עשבוני חד שנתי שמקורו במזרח אסיה, ממשפחת הארכוביתיים (Polygonaceae), שזרעיו משמשים לאכילה. כיום מתרכז גידול הכוסמת בעיקר בארצות הברית ובקנדה. הכוסמת עשירה בברזל, באבץ ובסלניום. בכוסמת נמצא גם נוגד החימצון רוטין.
לכוסמת זו, המוכרת לנו בצורת גריסים, אין קשר בוטני ל"כוסמין" המקראי (Triticum Dicoccum) שנמנה עם חמשת מיני דגן והמשמש לאפיית לחם כמו החיטה.

 

 

אז כאמור הכנתי עם כוסמת ויצא ממש טעים. להלן הערותי עד הפעם הבאה שאכין גם כוסמין…

ההכנה היא ממש קלי קלות: אידוי קל של הבצל והגזר, הוספה של הכוסמת והצימוקים, מים רותחים, בישול של חצי שעה (אפילו פחות) ולאחר מכן הוספה של התרד הטרי. במתכון כתוב 40 דקות בישול, אני השארתי 30 דקות והיה לדעתי כמה דקות יותר מדי (אולי בגלל שהכנתי עם כוסמת :-)). לכן הייתי מייעצת לכם בפעם הראשונה לשים 20 דקות ולהוסיף לפי הצורך.

ועוד כמה הערות:
1. אולי בגלל שבישלתי כאמור טיפהלה יותר מדי, אז חשתי צורך להוסיף בתום הבישול מעט שמן זית ולערבב כמה דקות על אש קטנה.

2. במתכון כתוב כי מדובר ב-4 מנות, ואולם, יוצאת כמות מאוד גדולה, ואם המנה משמשת כחלק מארוחה, כדאי להוריד ב-1/2 את הכמויות.

3. לעומת זאת, אפשר להכין הכל. לאכול מה שאוכלים וממה שנשאר להכין קציצות טעימות בטירוף (כל כך טעימות שלא הספקתי לצלם ונגמרו) שגם המאיה אהבה. הרעיון לקציצות היה של דייגו, לאחר שמאיה סרבה לאכול מהתבשיל. אין יותר מה לכתוב – מוסיפים ביצה, סובין שיבולת שועל ופשתן טחון (לפי הרטיבות..), מערבבים, יוצרים כדורים ואופים בתנור, 170 מעלות, עד שמתקשה. כ-10-15 דקות. (עם נייר אפייה מרוסס בשמן וטיפה גם מעל הקציצות).

המקור והביצוע

והנה המתכון מהספר: "המטבח הבריא של על השולחן":

חומרים ל-4 מנות:

2 כפות שמן זית

1 בצל בינוני קצוץ דק

2 גזרים מגוררים גס

2 כוסות (320 גרם) גרגירי כוסמין או חיטה שטופים ומסוננים היטב

1/2 כוס צימוקים כהים (אני השתמשתי בבהירים)

מלח ופלפל שחור גרוס

100 גרם תרד קצוץ גס (לדעתי אפשר 200 גרם בכיף).

1. מחממים סיר על להבה בינונית. מוסיפים שמן, בצל וגזר ומאדים כ-5 דקות, עד שהבצל מתרכך. מוסיפים גרגרי כוסמין ומטגנים כדקה נוספת.

2. מוסיפים 1/2 2 כוסות מים, מתבלים במלח ופלפל ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-40 דקות (אם זה כוסמת, תתחילו ב-25 דקות), עד שהכוסמין מתרכך אך שומר על צורתו.

3. מסירים מהאש, מוסיפים תרד, מערבבים ומכסים ל-10 דקות. מתקנים תיבול ומגישים.

בתאבון!

About these ads
 

2 Responses to “מתחילים לאכול בריא / כוסמת וכוסמין זה לא אותו דבר!”

  1. מירי Says:

    איזה יופי שהרצון לשנויי הגיע מדייגו – כל הכבוד לו, אצלנו אני כבר שלוש שנים דוחפת לאכילה בריאה והאמת שאני די שולטת כי גיא לא בבית רוב הזמן אבל הוא אוכל מה שאני מכינה כי זה מה יש ולא כי ממש בא לו לאכול בריא. בחוץ הוא ממש לא שומר. נראה לי הרבה יותר קל וכיף כשהשני בני הזוג מעוניינים בשינויי.
    כיף לכם והמשיכי לעדכן – ממש מעניין וכיף לקרוא ולעקוב.
    ד"ש חם ובהצלחה :-)

    • nililandau Says:

      הי מירי,
      ברוכה הבאה לבלוג..
      את תהיי בשוק כשתראי את דייגו – הוא לגמרי בעניין :-) זה מעבר לקלוריות, זה ממש הפילוסופיה של האוכל

      תענוג


כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

 
הרשמה

קבל כל פוסט חדש ישירות לתיבת הדואר הנכנס.

הצטרפו אל 100 שכבר עוקבים אחריו